Meteen naar de inhoud

Betere zorg dankzij Kata

  • door

Betere zorg dankzij Kata

Inleiding

De beste kwaliteit zorg leveren. Dat is waar je als zorgorganisatie voor staat. Dus wil je als organisatie aandacht besteden aan het continu verbeteren van proces en medewerker. Maar hoe pak je dat nu aan, opdat verbeteren onderdeel van het DNA van de organisatie wordt? Dat het medewerkers prikkelt in plaats van dat het als een ‘moetje’ gezien wordt? Een bewezen techniek hiervoor is Kata. 

Wij hebben Kata deskundige Terrence Bos gevraagd een casus uit te werken waarbij Kata bewezen voor toegevoegde waarde zorgt. Terrence heeft in deze blog gekozen voor het oogpunt van de zorgprofessional en hoe Kata hem of haar helpt in zowel het dagelijkse werk als hoe dit bijdraagt aan de verbetercultuur in de organisatie. 

Meer informatie over Terrence vind je aan het eind van dit artikel.

Veel leesplezier!

De tevreden zorgprofessional

Als je in de zorg werkt wil je graag kwalitatief goede zorg leveren. De meeste tijd besteed je aan het leveren van deze zorg, waarbij je waarschijnlijk genoeg kansen ziet om de zorg verder te verbeteren. Als je tijd wordt echter opgeslokt door het leveren van zorg, waarbij je liever nog meer tijd zou hebben om meer kwaliteit te leveren. De tijd om de zorg te verbeteren is er eigenlijk nauwelijks, naast het feit dat je invloed op een aantal grote problemen in de zorg nihil is.

 Deze blog is geschreven vanuit de overtuiging dat je als zorgprofessional je tijd besteedt aan het leveren van kwalitatief goede zorg, maar dat je ook wekelijks aandacht besteedt aan kleine verbeteringen die je zelf kunt doorvoeren. Deze verbeteringen kunnen betrekking hebben op de cliënt/patiënt, maar kunnen ook over jouw persoonlijke ontwikkeling gaan. De methode die we hiervoor gebruiken is Kata coaching.

Kenmerkend voor Kata-coaching is:

          Je werkt aan jouw persoonlijke (zorg)uitdaging;

          Je werkt vanuit jouw visie op jouw beroep;

          Je gaat in kleine stappen verbeteren;

          Je staat stil bij wat je geleerd hebt, hierdoor krijg je meer inzicht in jouw persoonlijke effectiviteit;

          Er wordt gebruik gemaakt van een coach-bord waarin jouw traject visueel wordt weergegeven.

Ieder kenmerk zal wat verder uitgewerkt worden zodat je helder krijgt hoe dit in jouw voordeel kan werken. 

Persoonlijke (zorg)uitdaging

Als je een traject kata-coaching aangaat van bijvoorbeeld een half jaar dan staat jouw persoonlijke uitdaging centraal. De coach kan je helpen bij het vormgeven van je uitdaging, maar zelf bepaal je de richting en bepaal je wat je wilt bereiken. Uitdagingen in voor een zorgprofessional zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:

          Hoe kan ik meer persoonlijke aandacht geven aan mijn cliënten;

          Hoe kan ik mijn administratie in minder tijd uitvoeren;

          Hoe vind ik meer balans tussen werk en privé.

Bovenstaande voorbeelden zijn nog algemeen. In overleg met je coach wordt je uitdaging meer concreet gemaakt en bij voorkeur ook meetbaar. Het voordeel van het meetbaar maken zorgt ervoor dat je gedurende de weken inzicht hebt in de voortgang.

Visie op het beroep

Het is belangrijk om jouw uitdaging te relateren aan jouw visie op het beroep. Als deze niet in lijn zijn met elkaar gaat het je niet lukken om op lange termijn je uitdaging te realiseren. Je kunt de visie formuleren gerelateerd aan de uitdaging, maar je kunt deze ook algemener formuleren. Zo kun je bijvoorbeeld beschrijven wie jij als zorgprofessional wilt zijn. Je kunt hier nog verder in gaan, door deze te beschrijven vanuit wie je als mens wilt zijn. Een voorbeeld van een visie kan zijn:

          Als zorgprofessional lever ik de zorg die de cliënt nodig heeft. Ik heb oprechte aandacht voor wie mijn cliënt is en hoe het met hem/haar gaat. Buiten mijn werktijden om is mijn tijd en aandacht beschikbaar voor mijn gezin en andere privé zaken.

Vanuit de visie volgen ook een aantal waarden dat voor jou belangrijk is. Deze waarden gebruiken we tijdens het traject om jouw geleerde lessen te verbinden. Geleerde lessen verbinden aan waarden levert namelijk een dieper niveau van leren en bewustzijn op.

Verbeteren in kleine stappen

Vaak vindt Kata-coaching op wekelijkse of tweewekelijkse basis plaats. Iedere keer bepaal je wat de vervolgstap is die je de komende week wilt zetten. Dit hoeft niet een hele grote stap te zijn, maar bij voorkeur wel een stap die uitdagend is. Deze uitdaging hoeft niet in tijd te zijn, maar kan ook in complexiteit zitten of in het buiten je comfortzone treden. Het is in ieder geval belangrijk dat (twee)wekelijks de afweging wordt gemaakt van welke vervolgstap de hoogste prioriteit heeft. Met de coach wordt hierbij verkend welke mogelijke obstakels in de weg zijn en wat eerste stappen zijn om deze te verhelpen. Kenmerken voor Kata-coaching is dat je (twee)wekelijks je vervolgstap bepaalt. Je hoeft dus niet vooraf een compleet plan te hebben. Afhankelijk van wat je op je pad tegen komt bekijk je iedere keer waar je op dat moment staat en wat de best mogelijke vervolgstap is.

Leeropbrengsten

Gedurende een traject van Kata-coaching maak je zelf een persoonlijke groei door. Om deze groei zo groot mogelijk te maken, wordt er (twee)wekelijks stil gestaan bij wat je geleerd hebt. Dat doen we door terug te blikken op de laatst uitgevoerde actie(s). We staan dan stil bij waarom iets goed gegaan is, of waarom iets niet goed gegaan is. De leeropbrengsten leggen we vast en koppelen we aan de waardes die voor jou belangrijk zijn op basis van je visie.

Coaching m.b.v. het coachbord

Een coachings-sessie bij Kata-coaching duurt kort. Dit kan in 15 minuten. Om dit te kunnen doen werk je met een Kata bord waarop jouw uitdaging en visie vastgelegd worden. Op dit bord kun jij in één oogopslag zien waar je staat in je traject. Van daaruit kun je (eventueel samen met een Kata coach) terugblikken op de geleerde lessen en vooruit kijken om te bepalen wat de belangrijkste vervolgstap is.

Kata-coaching iets voor jou als professional?

Kortom, wil je naast het uitvoeren van je werk ook regelmatig kleine verbeterstappen zetten gerelateerd aan de zorgprofessional die jij wilt zijn, dan is Kata-coaching iets voor jou. Het grote voordeel is dat kleine stappen vaak wel genomen kunnen worden en dat veel kleine stappen uiteindelijk ook een grote verbetering vormen. Om de voortgang te bewaken en er het maximale uit te halen is het belangrijk om een goede coach te hebben. Als organisatie kun je ook overwegen om hierin te investeren zodat er meerdere coaches in de organisatie zijn opgeleid. 

Over de auteur

Terrence Bos is als kata-coach actief in het hoger en voortgezet onderwijs. De gemiddelde onderwijsprofessional kenmerkt zich net als een zorgprofessional door een hoge betrokkenheid bij de “klant” en dat er altijd meer kwaliteit geleverd kan worden. Het verbeteren van onderwijs staat nogal eens op plaats twee, omdat alle tijd wordt opgeslokt voor de uitvoering. Op Hogeschool Windesheim verzorgt Terrence een module zorglogistiek en is hij betrokken bij de “Patient journey”, waarbij een zorgpad dat door verschillende zorginstellingen loopt in kaart wordt gebracht en wordt geanalyseerd.

Kata voor jouw organisatie?

Verbeterwijzer helpt je graag op weg om Kata in jouw organisatie te gaan gebruiken. Kata en kata coaching vragen een minimale tijdsinvestering, maar met een gigantisch rendement! Naast bevlogen medewerkers wordt de kwaliteit van jouw dienst of product elke dag beter en beter. Maak continu verbeteren onderdeel van je DNA en neem contact met ons op.